Wat is OroMyofunctionele Therapie oftewel OMFT?
Dat orofaciale spieren invloed kunnen uitoefenen op het tand- en kaakstelsel is al heel lang bekend. EdwardAngle, de grondlegger van de orthodontie, gaf al aan dat de tong een living orthodontic appliance is.
Baby’s worden geboren en oefenen hierbij met de tong om melk uit de borst of fles te halen. Dat is een infantiel slikpatroon (ofwel een protrale tongpers). Normaliter verdwijnt deze op het moment van vaste hapjes en drinken uit de beker, maar niet bij iedereen. Of het nu komt door open mondgedrag (bijvoorbeeld bij voortdurende verkoudheden), duimzuigen, vingerzuigen, langdurig speengebruik, te lang zacht voedsel, interdentale spraak (lispelen) of mondademen, het gevolg is altijd een lage tongligging in rust met soms een afwijkende vorm van het gehemelte. Er ontstaat een open beet of een overbeet, afhankelijk van de plek waar de tong tijdens het slikken, spreken en in rust tegen de tanden drukt.
Bij een kindergebit heeft dit soms verstrekkende gevolgen die voort kunnen duren tijdens en na het wisselen. Tandartsen adviseren vaak een orthodontische behandeling welke nodig is om de stand van de tanden en kiezen te verbeteren tot een normale stand. De logopedist wordt hierbij nog regelmatig vergeten.
Wanneer moet mijn kind naar de logopedist?
Op de basisscholen worden vijfjarigen gescreend door de logopedist om te bepalen of er sprake is van een achterstand op het gebied van taal. Logopedisten kijken hierbij ook naar de mond, stand van de tanden en niet zelden wordt uw kind, wanneer het bijvoorbeeld erg met de mond open zit of lispelt, verwezen naar een logopedist in de vrije vestiging om te werken aan het mondgedrag of de articulatie.
Zelf kunt u letten op:
- de stand van de tanden (als u twijfelt, vraag gerust advies)
- de articulatie; is tijdens het spreken de tong zichtbaar tussen de tanden, met name bij s-klanken
- duimen, vingerzuigen, speengebruik of nog uit de fles drinken
- mondademen tijdens bijvoorbeeld tv kijken, eten of slapen
- vaak verkouden
Wat is oromyofunctionele therapie nu precies?
Myofunctionele therapie is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de orofaciale spieren.
Het doel van oromyofunctionele therapie is:
- afleren van het afwijkend mondgedrag (zoals duimzuigen, vingerzuigen, speenzuigen, liplikken, open mondgedrag);
- corrigeren van de tongpositie in rust;
- aanleren van een alveolaire slik (veelal is een protrale tongpers aanwezig);
- verbeteren van de alveolaire articulatie (in logopedische zin), waarbij met name de uitspraak van de t, d, l, n, r, s en z verbeterd wordt;
- automatiseren van het aangeleerde gedrag.
OMFT bij Précom Logopedie
Twijfelt u nog? Loop dan binnen voor advies tijdens ons gratis inloopspreekuur elke maandag van 12.00 tot 13.00 uur.
Behandeling van articulatie (interdentaliteit) en/of afwijkend mondgedrag bestaat bij ons uit:
- Uitgebreide anamnese inclusief onderzoek van de mond, het slikken en de spraak en het maken van foto’s
- Inzetten van een siliconen trainer van MyoResearch, indien de logopedist dit nodig acht. (deze wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, kosten liggen rond de € 60,- a € 70,- en zijn voor eigen rekening)
- 12 tot 15 behandelingen met uitleg, u krijgt een bijbehorend werkboek zodat de oefeningen thuis ook goed uitgevoerd kunnen worden
- Regelmatige controles door het verrichten van metingen en het maken van foto’s
- Samenwerking met tandarts of orthodontist
- Na afloop van de behandeling een controle na 3 maanden en indien nodig een controle na 6 maanden
Wilt u meer weten over het belang van OMFT en de positieve effecten ervan? Lees dan onderstaande serie, geschreven door orthodontist Berry Verlinden & logopedist Peter Helderop.
01–Lo en Fo 2010-artikel OMFT deel 1
02–Lo en Fo 2011-artikel OMFT deel 2
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!