Tapen?! Waarom niet?
Onlangs volgden Petra en Janine een cursus Elastisch Therapeutisch Tapen. Toepasbaar op veel gebieden, maar vooral gebruikt in de wereld van fysiotherapie. Ook logopedisten kunnen medical tape succesvol inzetten. Dus tapen in de logopedie? Waarom niet?
Voelen van de huid
Wanneer we onze benen, armen, romp, hoofd en noem maar op bewegen, beweegt onze huid mee. Als hij dat niet zou doen, zouden we helemaal niet flexibel kunnen zijn. Natuurlijk zijn er dan ook nog botten, spieren en bindweefsel, maar onze huid houdt net als het bindweefsel alles bij elkaar. Door de huid te verschuiven, gebeurt er iets in het onderliggend weefsel en een tijdje later ook in de onderliggende spieren.
Probeer maar eens heel zachtjes de huid van je wang naar boven te bewegen. Je zult waarschijnlijk in eerste instantie alleen je handen voelen. Maar als je het iets langer vasthoudt, voel je meer. Je kunt bijvoorbeeld voelen dat je tong mee omhoog beweegt of dat je kaken willen sluiten. Heb je al last van je kaken, dan kan het voelen alsof de druk in je kaakgewricht toeneemt.
Beweeg nu eens zachtjes de huid van je wang naar beneden. Wat voel je nu? Het kan moeilijker zijn om je lippen gesloten te houden of je kaak wilt open vallen. Ook kan je tong meer naar beneden drukken.
Nieuw binnen de logopedie!
Het medical tapen of kinesiotaping is nog vrij nieuw binnen de logopedie. Binnen Précom Logopedie is het tapen breed inzetbaar. Zo zal de tape gebruikt kunnen worden bij stem- en ademhalingsklachten, slikproblemen, kaakklachten, maar ook bij kwijlen en het verbeteren van tongposities.
Technieken
Voor het tapen binnen onze setting gebruiken wij de volgende technieken:
- Spiertechniek: door tape worden spieren meer ontspannen of aangespannen. Samen kijken we wat prettig voelt en wat er nodig is. De tape geeft een impuls aan de spieren. (zie foto met paarse tape, foto I)
- Ligamenttechniek: voor drukvermindering bij pijnpunten (zie foto met friese tape, foto II)
- Crosslinq tapes: rastertape voor pijnpunten en triggerpoints. De tape is elektrostatisch geladen waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt opgestart. (zie rastertape, foto III)
Wanneer tape?
Bij bepaalde klachten zoals een globusgevoel of ademhalingsproblemen kan de tape worden ingezet. Hieronder vindt u meer mogelijke klachten waarbij tape ingezet kan worden.
- Globus gevoel; brok in de keel
- Gespannen kaak
- Slikklachten waarbij spieren niet voldoende worden aangespannen of kracht missen
- Facialis parese; halfzijdige verlamming van het aangezicht
- Speekselverlies
- Open mond gedrag; afwijkende mondgewoonten
Heeft u een vraag? Laat het ons weten! Neem contact met ons op of reageer op dit bericht!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!